
Delningsköket
Norgårdens Delninskök är ett kök som är till för alla som i någon mån har behov av ett kök. Exemple på användningsområden är:
- Förädling av råvaror, antingen privat eller till försäljning
- Förberedelse av mat till catering eller annan tillställning
- Caféverksamhet med servering direkt från köket
- Kursverksamhet som kräver en kökslokal
Möjligheterna är många och har du en annan än de som är listade ovan – hör av dig!
Vi jobbar fortfarande på det
2022 ansökte Föreningen Utveckling Norgården Skogome om pengar från LEADER för att kunna säkerställa att det skulle finnas ett ordentligt kök på Norgården.
Tidigare hade vi enbart haft ouppvärma lokaler och rinnande kallvatten de månader frosten inte hotar. Men för att kunna göra Norgården till den hubb för matkultur och odling som vi drömmer om var ett ordentligt kök nödvändigt och det verkar som att LEADER höll med!
Eftersom vi varken äger byggnaderna eller platsen var det bästa alternativet för oss att bygga köket externt till de ekonomibyggnader som redan finns på platsen och efter en del letande hittade vi en dubbelbarack som vi genast såg potential i.
Det första hindret vi stötte på var dock att vi hade ett bygglov att söka – något som tog oss nästan ett och ett halvt år att få ordning på och det lämnade oss inte jättemycket tid att färdigställa köket.
Våren 2025 tar projekttiden slut och vi färdigställer så mycket vi kan men troligtvis tar det inte lång tid fören vi kommer kunna flytta in och börja vår verksamhet i vårt efterlängtade kök!

Hur fungerar det?
När köket är färdigt ska vem som helst kunna hyra in sig för att kunna dra nytta av det. Det kan innebära att hyra köket under en enstaka dag eller under en längre period.
Kostnaden kommer vara baserad på vad det kostar att driva köket i form av elkostnader, underhåll försäkring och diverse andra kostnader som krävs för att köket ska vara livsmedelsgodkänt.
Om det visar sig vara så att vissa verksamheter eller individer har återkommande behov av köket och därmed större engagemang kring det får dessa gärna vara med och utveckla hur köket ska drivas framöver.
Hjärtat i verksamheten från Föreningen Utveckling Norgårdens sida är att vi kan få ut mer om vi delar på de resurser som finns.

Vad finns i köket?
- Spis
- Ugn
- Stor kaffekokare
- Diverse köksredskap
- Kylskåp
- Frys
- Huvdiskmaskin
- Flera arbetsbänkar, inklusive höj- och sänkbar
- Tillgänglighetsanpassad toalett
- En mindre öppen yta för bord och sittplatser
Föreningen har också utrustning för matlagning utomhus:
- Trefot med hängade eldfat för grillning
- Gasoldriven stekhäll med tillhörande stor Muurikka
- Liten klotgrill

