Delningsköket

Norgårdens Delningskök är ett kök som är till för alla som i någon mån har behov av ett kök. Exempel på användningsområden är:

  • Förädling av råvaror, antingen privat eller till försäljning
  • Förberedelse av mat till catering eller annan tillställning
  • Verksamhet med servering direkt från köket
  • Kursverksamhet

 

Möjligheterna är många och har du en annan idé än dem som är listade ovan – hör av dig!

Vi jobbar fortfarande på köket

2022 ansökte Föreningen Utveckling Norgården Skogome om projektmedel från LEADER och Jordbruksverket för att kunna säkerställa att det skulle finnas ett livsmedelsgodkänt kök på Norgården.

Tidigare hade vi enbart haft ouppvärmda lokaler och rinnande kallvatten de månader frosten inte hotar. Men för att kunna göra Norgården till den hubb för matkultur och odling som vi drömmer om var ett ordentligt kök nödvändigt och det verkar som att LEADER höll med!

Eftersom vi varken äger byggnaderna eller platsen var det bästa alternativet för oss att bygga köket externt till de ekonomibyggnader som redan finns på platsen och efter en del letande hittade vi en dubbelbarack som vi genast såg potential i.

Våren 2025 tar projekttiden slut och nu tar det inte lång tid förrän vi kommer kunna börja använda vårt efterlängtade kök!

Hur fungerar ett delningskök?

När köket är färdigt ska olika personer och aktörer kunna hyra in sig för att kunna använda det. Det kan innebära att hyra köket under en enstaka dag eller under en längre period.

Nu är köket snart klart men vi har ännu inte helt beslutat i detalj hur vi ska driva det. Nästa fas kommer att handla om att ta fram en plan för hur vi utvecklar en hållbar drift tillsammans med dem som ska använda det i framtiden.

Om det visar sig vara så att vissa verksamheter eller individer har återkommande behov av köket och därmed större engagemang kring det får dessa gärna vara med och utveckla hur köket ska drivas framöver.

Hjärtat i verksamheten från Föreningen Utveckling Norgårdens sida är att vi kan få ut mer om vi delar på de resurser som finns.

Så här såg det nu när barackerna precis var ställda på plats - sedan dess har de fått nya fönster och ny fasad

Vad kommer att finnas i köket?

  • Spis
  • Ugn
  • Stor kaffekokare
  • Diverse köksredskap
  • Kylskåp
  • Frys
  • Huvdiskmaskin
  • Flera arbetsbänkar
  • Tillgänglighetsanpassad toalett
  • En mindre öppen yta för bord och sittplatser

 

 

Föreningen har också utrustning för matlagning utomhus:

  • Trefot med hängade eldfat för grillning
  • Gasoldriven stekhäll med tillhörande stor Muurikka
  • Liten klotgrill

En del utrustning går även att hyra och använda på annan plats än på gården. Hör gärna av dig om det är intressant, så kan vi prata detaljer kring detta.